luni, 27 septembrie 2010

Senin de Omul

Perioada: 22-23.09.2010
Traseu: Hotel Pestera - Cascada Obarsia Ialomitei - Cab Omul (banda albastra) - prima zi.
Cab. Omul - Saua Batrana (banda rosie) - Hotel Pestera ( triunghi rosu) - a doua zi.
Participanti: Anca si Vali

Anul acesta ne propusesem o saptamana in Retezat, dar din cauza unor probleme pe care le-a avut Anca la serviciu am reusit sa plecam doar 2 zile in vacanta.
Nu vreau sa intru in amanunte de ce am avut atat de putin timp la dispozitie pentru ca in situatia economica actuala serviciul ar trebui sa primeze. 
  
Vremea a fost de partea noastra si am decis sa fie Vf.Omul pe un traseu nou pentru amandoi. Am ales urcarea pe Valea Obarsia Ialomitei, avand ca obiectiv principal Cascada Obarsia Ialomitei.

Sa nu mai lungim vorba si la drum.
Pana la Hotel Pestera am urmat drumul forestier care incepe din Moroieni si cale de 30 km. ne poarta prin padurile din partea S a Bucegilor. Este un drum relativ bun, care are cateva portiuni mai dificile, dar cu atentie se pot trece fara nici o problema cu un turism. Drumul ofera perspective interesante spre Leaota si cariera de la Lespezi.


Inainte de a ajunge la Pestera trecem si pe langa Bolboci unde se afla un lac de acumulare din terasament natural in genul celui de la Maneciu. Este o zona foarte frumoasa dar care nu este pe deplin exploatata. Sincer, ma bucur pentru acest lucru pentru ca porcus cocalarus inca nu si-a facut aparitia prea des pe acolo lucru usor observabil din lipsa gunoaielor.



La 12.30 ajungem la Pestera si negoiez cu receptionera de la hotel sa-mi dea voie sa las masina peste noapte in parcarea lor. Ochiesc un stalp de iluminare si chiar sub el las masian in speranta ca va fi la vedere si astfel indeparteaza eventualul "urs" de langa ea. :)

Ne echipam si plecam in traseu pe Valea Obarsia.
Valea Obarsia este o vale tipic glaciara cu  2 caldari, una inferioara si una superioara despartite printr-un prag. Pe acest prag se formeaza Cascada Obarsia Ialomitei. Aceasta cascada este locul de nastere al Ialomitei. Daca as fi un rau la fel mi-ar placea sa ma nasc si eu.

Traseul nostru ne conduce pe marcaj banda albastra mai intai pe pantele Piciorului Babelor, dupa care pe pantele Muntelui Obarsia. Avem pe stanga o imagine foarte frumoasa asupra Culmei Doamnelor, iar pe dreapta pantele Obarsiei sunt ametitoare. Insa privirea noastra este atrasa de Cascada Obarsia Ialomitei.

Luam o mica pauza fotografica la cascada Anca alegandu-se cu hainele ude in urma dusului facut. Traseul continua in urcus pieptis pe panta pragului glaciar.


Dupa urcusul care scoate untul din tine ajungem in caldarea superioara numita si Valea Bisericii. Cine a pus numele acestei vai a fost foooarte inspirat. E o liniste de iti auzi gandurile si bataile inimii. Iar imaginea Mecetului Turcesc (imensul bloc de calcare intr-o mare de conglomerat) care seamana cu un Altar intareste numele dat caldarii superioare.

Ajunsi la Mecetul Turcesc luam o pauza de hidratare si Anca incearca sa vada ce se afla la baza acestei stanci. Inca odata natura ne demonstreaza cat suntem de mici fata de minunile pe care le-a creat pt ca Anca este o furnicuta pe langa imensul bloc de calcar.


Cum drumetului ii sta bine cu drumul ne luam talpasita si de aici si urcam piptis pantele muntelui Gavanele, apoi pe curba de nivel pana in saua dintre Valea Obarsia si Valea Cerbului unde intalnim banda galbena ce vine de la Babele. Traseul nostru devine comun cu acesta mergand pe marginea Vaii Cerbului avand imaginea Costilei cu abrupturile sale.

Dupa 3 ore de la Pestera ajungem la varful si cab.Omul unde ne si cazam. 30 RON/pers locul in camera comuna cu priciuri. Decent si curat.

Mergem in recunoastere pe Bucsoiu unde avem o imagine impresioanat asupra Vai Malaiesti, Vf. Scara si a culmilor Padina Crucii si Tiganesti. Bineinteles ca Piatra Craiului nu a lipsit din pesiaj.




Ne instalam in camera unde doamna cabaniera ne da drumul la foc in soba. Anca atat a asteptat pentru ca avea hainele si bocanci uzi. Daca ati uitat ea a facut un dus fortat la Cascada Obarsia Ialomitei :).

Plec pe Morar de unde Costila, si Balaurul isi arata frumusetile. De pe Valea Morarului vine un grup de 6 persoane, deci nu suntem singuri la noapte. Nu-i nimic sunt oameni de munte si cu siguranat ne vom simti bine alaturi de ei.





Am uita sa va spun ca pe langa cabana, din spusele cabanierei, de cateva zile, exista un paznic. E vorba de un superb caine ciobanesc pe care nestiind cum il cheama l-am botezat Vasile. Stiu, sunt taran, dar alt nume nu mi-a inspirat ca i s-ar potrivi.



Vremea a fost superba cerul fiind curat ca lacrima si astfel Luna plina s-a aratat in toata splendoarea sa. Au fost si cativa nori dar numai cat sa dea savoare peisajului si asfintitului.
Combinatia de cer senin si Luna plina au facut ca Brasovul, Rasnovul, Predealul, Campina (cred) sa se arate in toata splendoarea lor. Nu mai spun de Costila, Valea Gaura, Scara... Se putea merge linistit pe platou fara frontala.




Ne bagam la somn si nu m-am putut abtine si la 3 dimineata am iesit sa vad cum este cerul si peisajul pe varful Omul noaptea sub clar de Luna. Peisajul? Un singur cuvant: MAGNIFIC.

La 6.30 telefonul suna trezirea in speranta ca cerul va fi la fel de limpede si Soarele se va arata in toata splendoarea sa. Am avut noroc. Voi lasa pozele sa vorbeasca. Eu nu ma pricep sa exprim ce am vazut. Pe o parte Luna apunea, pe cealalta Soarele rasarea. Rezultatul: de nepretuit.






Dupa ce mancam o omleata (7 RON) si bem un ceai (3 RON) si cum calatorului ii sta bine cu drumul la 9.00 plecam punand cap compas Saua Batrana. Initial vroiam sa ne intoarcem pe la Babele dar am zis ca e pacat de vremea de afara sa nu vedem si partea V a Bucegilor.

Traseul nostru continua pe banda rosie pe o curba de nivel a muntelui Bucura avand o perspectiva asupra Vaii Gaura. Dupa unii este considerata cea mai frumoasa vale glaciara din Carpatii Romanesti.

Ajunsi pe vf. Gavanele avem parte de o surpriza. Pe panta de deasupra Mecetului Turcesc 2 capre negre, mama si pui, luau micul dejun. Am scos pusca (a se intelege aparatul foto) si am tras cateva gloante (a se intelege poze).

Pentru Anca a fost o premiere si a fost foarte incantata de acest lucru. Am ramas placut surprins de faptul ca noi ne aflam in poteca  la 20 m de ele si nu se sfiau de prezenta noastra.


Traseul nostru continua cu un urcus lent spre Culmea Doamnele care ne scoate intr-o sa aproape de Vf. Doamnele. In continuare avem de strabatut pantele domoale ale acestei culmi in trecere spre muntele si Saua Batrana.

Decidem sa luam o mica pauza unde avem o perspectiva unica spre Piatra Craiului si Magurele Branene.



Trecem pe muntele Batrana traseul nostru continuand printr-o padure de jnepeni si la 2 ore de la Omu ajungem la Refugiul din Saua Bucura.



De aici decidem sa pornim pe triunghi rosu care in 2 h si 30 min ne scoate la Hotel Pestera. Initila am vrut sa mergem pana in Saua Strunga, dar am decis atunci sa urmam alt traseu.


Nu ne-a parut rau. Este un traseu pe care nu l-am gasit in cartea lui Emilian Cristea. Traseul coboara pe Valea Doamnelor initial pe marginea unui torent apoi pe albia paraului si trece printr-o zona de de vegetatie care-i confera un caracter salbatic peisajului.



Ajungem in zona Cheilor Ursilor si intersectam traseul banda albastra care ne scoate la Hotel Pestera. Aici gasim masina exact cum am lasat-o.

La intoarcere am luat-o pe traseul auto ce strabate Muntele Dichiu, un drum mai accidentat fata de cel din Moroieni dar prin care scutesti mai mult timp. Cu atentie sporita se pot trece si portiunile mai dificile fara sa-ti atingi masina pe dedesupt.

Asta a fost tot. Iti multumesc ca ai ajuns cu cititul pana aici.
Daca esti incepator in ale mersului pe munte iti recomand cu caldura acest traseu, cu conditia sa fi insotit de cineva care a mai facut traseul. Totusi, daca vei dori ca acesta sa fie primul tau traseu montan iti recomand sa te mai gandesti putin.
Daca mergi pe munte dar inca nu ai facut acest traseu iti recomand sa o faci cat mai curand pentru peisajele foarte frumoase pe care le ofera.
Daca ai mai facut acest traseu, sper ca lectura acestui jurnal de tura sa trezeasca in tine sentimente placute.

Un comentariu: