miercuri, 2 mai 2012

Intre Iezer si Papusa e o Batrana

Unde: Iezer-Papusa

Cab. Voina - Sleaul Batranei - Vf. Batranei - cab. Voina (triunghi rosu)

Cand: 29.04 - 01.05.2012

Cine: Anca si Vali


Daca tot vine 1 Mai am zis sa facem o ieseala unde nu am mai fost deloc. Am vorbit cu sefu si am reusit sa-mi iau si ziua de luni libera, si iata ca m-am lipit de 4 zile legate.

Daca tot am zis ca mergem unde nu am mai fost raspunsul a venit natural Iezer sau Leaota. In Leaota nu prea ai unde sa te cazezi, dar oferta lui Ioan era tentanta. Insa acolo mergeau Ioan, Otto, Stefan si poate eu cu Anca.

Deci am ales Iezerul pentru ca sigur nu am fi putut tine ritmul cu baietii, asa ca bafta Ioan si tura frumoasa in Leoata.

Sambata pe la 11 plecam si noi din Ploiesti ca niste muntomani adevarati. Asa ca ajungem pe la 2 la cab. Voina, principala baza de cazare din muntii Iezer, asa cum e scris in cartea Muntii nostrii.

Aici iau prima teapa prin faptul ca in loc sa-mi ascult instinctul si sa iau rucsacul in spate si sa merg la Cuca sa ma cazez prefer sa ma cazez pentru 3 zile, la priciuri, la cab. Voina - Cost 35 ron/pers/noapte.


Daca tot am ajuns acolo si Soarele era inca pe cer, am zis sa facem si un traseu. Asa ca pornim spre cab. Cuca pentru ca tot auzisem numai lucruri bune despre ea.


Dupa o ora ajungem la cabana si gasim oameni de munte cazati acolo, iar poiana arata intr-un fel. Un loc foarte frumos. Numai ca atmosfera era intretinuta de un Logan din care rasuna manelele. Sper sa fie asa doar de 1 mai.

Insa vine si ziua cea mare... Din toate trasele pe care le-am studiat din cartea Muntii nostrii l-am ales pe cel care ajunge cel mai direct in creasta, anume: Plaiul lui Patru, pe triunghi rosu.

La 9 pornim in traseu si ceea ce m-a frapat in Iezer este ca toate traseele pornesc direct. Adica abrupt. Nu ai timp de poezie. Trebuie sa te intrebuintezi serios.


Mie mi-a placut bucata asta, insa unii nu pot spune aceelasi lucru. Pentru mine problema mare au fost bataturile. Toata iarna am pus claparii in picioare si acum bocancii isi cer dreptul. Asa ca ditamai batatura apare pe calcaiul drept. Valerica mai usor ca vine Eco Marathon!

Iesim la gol alpin si suntem intampinati de 2 imagini superbe: prima e imaginea Iezerului plin de zapada si faptul ca tot plaiul este violet.



Luam o mica pauza sa admiram minunatele branduse si dupa aceea dai si urca. Tare urcarea asta. Mi-a placut.


Dupa 5 ore de la plecarea din vale ajungem in creasta Iezerului, iar imaginile se succed uluitor. Iezer, Papusa, Bucegi, Piatra Craiului, Leaota si cireasa de pe tort fagarasul. Foarte tare asezarea iezerului. Ai 3 munti din top 5 Carpati Meridionali in privirea ta. Iara faptul ca poti fi singur pe creasta si sa uiti de toti si toate este de nepretuit.




Insa trebuie sa ne intoarcem la realitate. Iau pcioarele grele la purtare si ma indret spre cabana. Doamne ce as mai fi stat acolo!
Zambetul pe fata mi-a fost readus de faptul ca trebuia sa fi foarte atent unde calci ca sa nu faci sa sufere gingasele Branduse.


Pe la 7 seara ajungem super deshidratati la cabana pentru ca pe creasta nu am gasit pic de apa. Izvorul din Plai era acoperit de zapada asa ca nu am apucat sa luam apa de acolo. Drept urmare am mancat zapada din creasta de m-am zapacit.

Deci mi-am calcat pe inima si le-am dat 3 RON pe o sticla de jumatate de apa plata.Pe 4 sticle. A doua teapa!

A doua zi din traseul pe care vroiam sa-l facem s-a ales praful ... Plecasem cu gand mare sa urcam in saua Argesel, insa in locul "La Caprarie" un fluturas i-a schimbat planurile Ancai. L-a pozat de la rupt pe saracul fluturas. Insa motivul din spate este febra musculara care a facut-o sa o doara la fiecare pas :))


Cum timpul pentru trasee mari, de anduranta, era demult distrus am mai facut o plimbare pana la fosta cab. Batrana pe traseul ce urca la Refugiul Iezer. Asa ca su nu spunem ca nu am mers la munte.


Seara am mers la Campulung Muscel sa vizitam si noi Castrul Roman Jidova care nu m-a dat pe spate. Mai ales ca sunt un mare fan al dacilor si sunt un mare sustinator al faptului ca noi NU suntem urmasii Romei.


Marti cand toata lumea a venit catre gratare, noi a trebuit sa plecam din Iezer din cauza unor treburi organizatorice acasa. Ne-am lipit si de un gratar dar asta e alta poveste :)

In concluzie, Iezer-Papusa este un munte interesant care merita vazut. Mai ales ca are o pozitie incredibila, iar peisajele pe care ti le-a arata sunt superbe. Cu siguranta am sa revin in Iezer, pentru ca are o creasta interesanta care trebuie parcursa in intregime. Mai ales ca acum am gasit un drum care leaga Ploiestiul de Campulung Muscel intr-un timp foarte scurt ;)

Un comentariu:

  1. Eu m-am invatat si preventiv pun cate o bucata de leucoplast cu rivanol la fiecare picior, deasupra calcaiului si leg bine bocancii sa nu imi "joace" in picioare. Pana acum vad ca a functionat si nu am mai facut rani, chit ca am avut si trasee mai lungi de 10 ore. Interesant traseul facut de voi pe Batrana. Abia astept sa ajung si eu in Iezer-Papusa. Am zis sa astept vara sa fie ziua cat mai lunga si sa am cat mai multe ore la dispozitie. Mai greu cu apa... ca tb carata la greu (eu si beau multa apa). Am descoperit acum Isostarul de la Decatlon, cu minerale si vitamine si vreau sa spun ca isi face treaba. Se stie ca prin transpiratie elimini minerale la greu si pt rehidratare buna nu e suficienta apa simpla... si glucoza are efect la mine ..o fi si efectul placebo, dar nu in f mare masura. :)

    RăspundețiȘtergere