marți, 13 noiembrie 2012

Insulele paradisului - Perhentians si Tioman

Unde: Malaezia, Perhentians si Tioman

Cine: Anca si Vali

Poze: Pulau Perhentians:  https://picasaweb.google.com/116154855200671341238/MalaysiaTrulyAsiaPulauPerhentians?authuser=0&feat=directlink
Pulau Tioman: https://picasaweb.google.com/116154855200671341238/MalaysiaTrulyAsiaPulauTioman?authuser=0&feat=directlink

Dupa ce terminam cu jungla din Taman Negara e timpul sa mai terminam cu umblatul cu rucsacul in spate si sa mergem si noi la plaja.Inainte sa plec de acasa am inteles ca insulele de pe partea de Est a Malaeziei sunt mai frumoase si mai salbatice decat cele de pe coasta de Vest. Pe insulele din Vest nu am ajuns, insa va pot confirma ca in est esti in paradis.

Si ce puteam alege daca nu locul 2 si 3 ca frumusete a insuleleor de aici: Pulau Perhantian si Pulau Tioman. Sa nu credeti ca v-am injurat :) Pulau = insula in limba malay.

Asa cum spuneam am luat un microbuz din Taman Negara care ne va duce pana in Kuala Besut. De aici se ia feribotul pana pe Pulau Perhantians.

Perhentians sunt defapt 2 insule: Kecir (cea mica) si Besar (cea mare). Kecir este insula tineretului si acolo ne-am intreptata si noi. Insa nu suntem singuri ci alaturi de inca 2 perchi: Laura si Marcel din Germania si Veronique si Jean-Pierre din Franta. Partea interesanta este ca ne-am interesectat cu ei la Cameron Highlands si la Taman Negara.

Dupa o mica aventura cu gasirea cazarii in Kecir si o ploaie am resuit sa gasim ultimele 3 camere pe Perhentian Besar. Motivul pentru care era asa de ocupat este ca luni (noi ne-am nimerit acolo duminica) era sarbatoare cu zi libera si tot malaezianu era la plaja.

Acolo ne-am imprietenit si cu un japonez si o mongoleaza care apropos ne-a deschis apetitul pentru Mongolia, iar la poze cum sunt toti cu cheese, eu i-am pus sa zica cascaval :)

A doua zi ne gasim cazare mai ieftina si dupa aia ce sa-i faci pe insula: relaxare, baie si snorkeling. Apa e de un albastru ireal iar malezienii pe insula sta au respectat natura. Adica au construit hoteluri pe maxim 200 m de la plaja si restul este natura pura de la mama ei. Adica jungla.

Cat despre coral ce sa mai zic. Este iral de frumos. Si pe langa asta este casa la milioane de pesti care au o gramada de culori.
Cum nu puteam sa ma aptin de la snorkeling la ce frumusete era in Marea Chinei de Sud seara a fost un cosmar pentru mine avand in vedere arsura pe care o aveam din cauza Soarelui.


Cand vezi cat de frumos este in apa vrei mai mult. Asa ca m-am bagat si la scuba-diving. ca sa-ti iei certificatul PADI acre este recunoscut international trebuie sa faci un curs care se numeste OPEN pe durata a 3 zile. Cum noi nu mai stateam decat o zi pe insula am luat un curs ce se numeste Discovery Scuba Diving care a baza pentru OPEN.

La 10 m sub apa lumea este altfel. In primul rand este mai liniste si coralii sunt mai frumosi. Iar daca punem la socoteala ca mai sunt si o gramada de pesti printre care Nemo, Papagal si altii nu vreu sa mai pleci. Pacat ca totul depinde de butelia din spate si furtunul din gura, dar daca te detasezi putin de situatia totul este perfect.

Dupa cele 3 zile minunate traite in Pulau Perhentian ne indreptam mai la sud catre Pulau Tioman. Ca sa nu pierdem o zi pe drum hotaram sa luam un autobuz de noapte pana la Mersing de unde se ia feribotul catre Tioman.

Cum suntem in Malaezia ora de plecare este doar orientativa avand in vedere ca autobuzul a intarziat 45 de min. Teoretic in autobuzul de noapte ar trebui sa dormi, mai putin Anca care a dat peste un chinez care sforaia si de aer conditionat dat pe - 10 grade :)

Tioman este o alta mancare de peste. Adica coralul este putin diferit dar si oamenii. In sensul ca sunt mai fitosi pentru ca e plina cu singaporezi care sunt mult mai bogati. Despre Singapore in episodul urmator...


Pe Tioman aveam de stat 2 zile si am zis ca  pot sa-mi iau certificatul OPEN PADI pentru scuba. Numai ca nu au vrut sa-mi recunosca cursul de Discovery deci trebuia sa-l fac de la inceput iar eu nu aveam timp. Asa ca am lalait-o pe insula si m-am relaxat pe la innot, hranit pesti si stat la lancezeala.

Dar uite ca timpul nu se opreste in loc si trebuie sa punem iar rucsacii in spate sa o luam la pas din autobuz in autobuz cu directie Singapore.

Daca ma intrebati cum este pe insulele estice ale Maleziei raspunsul este unul singur: magnific. Paradisul a coborat pe pamant si daca as avea de ales intre munte si marea de aici va trebuie sa astau putin pana iau o decizie. Am avut sansa sa vad mai multe mari pana acum dar ca Marea Chinei de Sud  nu este nici una. Apa calda, temperatura in jur de 29 grade, pesti, coral, intr-un cuvant paradis.

Cred ca motivul pentru care mi-a placut asa de mult fata de ceea  ce sunt obisnuit este unul singur: totul este diferit...