vineri, 22 iunie 2012

Prima data in Piatra Mare

Unde: Piatra Mare
Cine: Anca si Vali
Cand: 17.06.2012
Traseu: Dambu Morii – Canion “7 Scari”- Cab Piatra Mare (banda galbena) – Vf. Piatra Mare – Cab. Piatra Mare – Drumul Familiar-Dambu Morii (banda rosie)

Poze: urmeaza J
Dupa 2 saptamani plecate din tara in interes de serviciu mi se facuse un dor enorm de munti. Cum temperatura in termometru arata ca nu se lasa si ea vrea tot mai sus am zis sa ma duc si eu sus. In Piatra Mare n-am fost si parea o ocazie ideala sa vad si eu acest munte.

Pe la 10 ajung la Dambu Morii unde caldura si gratarele te rupeau in doua. Si eu aveam de gand sa ajung pana sus. Pai cu asa motivatie vedem noi  ce iese.
Directia a fost spre Canionul “7 Scari” pe care toata lumea il lauda si din cate am vazut este atractia acestui munte. Pe traseul spre canion destul de multa lume pestrita, printre care si o doamna in niste sandalute cu toc de iti venea sa o mananci, nu alta. Bine ca era toc ortopedic J .Trecem si peste imaginile astea si dupa  40 de minute ajungem la Canion unde era o mare de oameni . Cei drept erau sub adapostul amenajat la intrarea in canion, insa vazandu-I atat de multi am luat decizia imediat sa intram in canion.

Mama si ce racoare! Ce bine e aici! Primele 2 scari sunt intersante si floare la ureche. Dar apare scara 3 care este piatra de rezistenta psihica a acestuia. Cam inaltuta, ingusta si miscatoare. Insa cand o cateri n-ai timp sa te gandesti la toate astea ci doar unde pui urmatorul pas si privesti mirat cascada din stanga.
Ajuns sus mie cel putin inima mi s-a facut purice pentru ca Anca urma sa urce. Nu pentru ca nu as avea increderea in ea ca nu s-ar descurca, dar asa am simtit in omentele alea. Colac peste pupaza ei i-a placut foarte mult si ar fi vrut sa mai coboare si sa urce de vreo 3 ori J
Iseim din Canion si ne miram cat de aproape de sosea poate sa fie un asemena loc, dar e mai bien ca sa nu fie cunoscut de multi. Stiti voi, gunoaie, manele, fite, tocuri, etc…
Luam la pas poteca ce se intrevedea mai ales ca incepusem sa fac niste bataturi de toate frumusetea. Eram incaltat in adidasii de trail-running.  Dar eu nu mai inteleg nimic… Alerg cu ei doua maratoane montane, la primul incaltiandu-I pentru prima data si nu-mi fac nici o problema, bataturi sau altele. Si merg pe un traseu aproape plat pana aici timp de 40 de min si am ditamai bataturile, cate una pe fiecare picior. O fi de la sosete, nu stiu… daca cineva poate sa-mi explice il rog sa ma ajute.

Trecem peste… Urmam traseul banda galbena care mie unul mi-a placut foarte mult. E pe o vale de torent impadurita si ai unele portiuni unde trebuie sa te ajuti putin si de maini.
Anca in schimb la injurat cu foc pentru ca era obosita de la caldura si eu o zoream. Mai ales ca are si portiune de teapa unde se vede luminis, dar traseul o ia la stanga sau la drepta J Insa peretii albi  care se inalta la un moment dat pe stanga sunt dementiali.
Dupa 2 ore ajungem la Cab. Piatra Mare ce are o pozitie dementiala. Din poiana vezi Brasovul ca in palma, poti sa pui mana pe Ciucas, iar Grohotisul si Neamtului sunt la nasul tau.
Dupa ce bem un bine meritat ceai in cabana punem directia varf pentru ca nu se cade sa ajung in Piatra mare fara sa vezi privelistea de pe varf, care am auzit ca este superba.
Urcusul prin zona accidentata scoate sufletul din noi mai ales ca era un soare si o caldura de te topea ca pe inghetata. Dar trecem si de portiunea asta si ajungem pe ultimele poteci catre varf care sunt foarte line si te indeamna sa ajungi pe varf sa vezi  departarile.
Recomandarile au fost pe masura… Bucegi, Piatra Craiului, Iezer, Fagaras, Postavaru, Brasov, Magura Codlei, Ciucas, Neamtului, Baiului, Clabucetele Azugai sunt doar cateva din minunatiile pe care le poti vedea de pe Piatra Mare. E chiar un varf interesant pe care trebuie sa pun odata cortul sa vad cum e noaptea acolo.
Dupa ce mancam la inaltime ma desprind cu greu de acolo cu directia masina si caldura de acasa. Pana la cabana mai adimram stancile si prapastiile de sub noi si gasesc 2 trasee intersante caresunt bune si de circuit: banda albastra pana la Tamina si banda rosie + cruce rosie pana in Predeal.
De la Cabana o luam pe celebrul Drum Familiar care este un traseu de incepatori.  Pentru cine vrea sa cunoasca tainele muntelui si sa aiba parte de peisaje frumoase acest traseu cu acces la varf este ideal. Ne-am si permsi o mica alergare de 500 de m pe acest drum care la final nu se mai termina spre disperarea Ancai J
Ajuns la masina sunt luat in plin de cele 45 grade cate aratau termometrul in masina (normal pt ca a stat toata ziua in soare ), insa surpriza placuta a venit din partea drumului care a fost destul de liber.
La final pot sa spun ca Piatra Mare este un munte interesant si ma deranjeaza ca nu i-am acordat atentie mai demult dar nicodata nu este prea tarziu. Este ideal pentru drumetii cu copii, incepatori sau doar pentru relaxare.
Pana la proxima revedere si sper eu un jurnal de MTB va urez carari cu soare si hai Spania sau italia la EURO 2012 J